matkakertomuksia

lauantai 1. kesäkuuta 2013

177. Paloheinämaraton 1.6.2013

Kesäkuun alussa oli odotettavissa juhlamaraton jossain päin Suomea, sillä Kalevi Saukkosen suuri tavoite eli 1600 maratonia oli täyttymässä ja tämä juhlajuoksu lähestyi kilpaa hänen 70-vuotispäivänsä kanssa. Olin hyvin valmistautunut tähän maratoniin - lähinnä kuitenkin enemmän henkisellä tasolla, sillä viimeisen puolen vuoden juoksut olivat jääneet noin kahteen ja puoleen sataan kilometriin.

Kysyin ja Kalevi kertoi, että synttärit vietetään matalalla profiililla ja 1600. maratoni osuu todennäköisesti Paloheinään. Paloheinämaratonia juostaa jouluna, pääsiäisenä, vappuna, juhannuksena, Tukholman maratonin Helsinki-vaihtoehtona, kerran kuussa ja useamminkin ja lisäksi aina kun tarpeelliseksi katsotaan. Reitti on 2637 metriä pitkä pätkä Keskuspuiston polkua ja tämä juostaan kahdeksan kertaa edes ja takas. Startti, maali ja kaikki huoltopisteet sijaitsevat Paloheinän majalla ja koko ruljanssia pyörittää Anders, joka on ehtinyt itsekin juoksemaan satoja maratoneja.

Aamulla ennen seitsemää. Oikeanpuoleisella kaverilla takanaan 16 maratonia, vasemmanpuoleisella edessään 1600. maratoninsa. Kuvassa näkyvä tuntilukema ei ole aikatavoite. Onnittelut Kaleville 1600 maratonin saavutuksesta! Kuvan otti Hannu, jonka maratonien määrä sijoittuu yllämainittujen lukujen välille.

Lähtö oli klo 7 ja ilmassa oli juhlan tuntua. Niin kuuluukin, kun mukana on mies, jonka sinikantisessa ruutuvihkossa on yhteensä 1600 riviä, joista 1599 on jo täytetty. Juoksijoiden enemmistö tuntui olevan kokeneita maratonkeräilijöitä, joista suurin osa 100+ -kerholaisia. Juoksu sujui mukavasti ryhmässä keskustellen. Voisi kuvitella, että on tylsää juosta samaan polunpätkää kuuteentoista kertaan. Tässä on kuitenkin eräs kiintoisa eroavuus ns. normaaleihin maratoneihin verrattuna: samat tyypit tulevat vastaan aika monta kertaa ja moikkaava käsi saa olla pystyssä kaiken aikaa. Vastaantulokohtien pohjalta näkee oman vauhtinsa suhteessa muihin, kuka kiristää, kuka hidastaa. Toisaalta, mikä on normaali maraton... sellaiset maratonit, joissa juostaan paikasta A paikkaan B ovat harvinaisuuksia.

Paloheinämaratonin reitti majalta Kehä I:n äärelle merkitään moneen kertaan Sports Trackerin muistiin

Anders ilmoittaa kierroksen ja väliajan ja tarjoaa tankattavaa aina kun olemme majalla käännöspaikalla. Viimeisellä kierroksella joudun hieman hiljentämään ja jättäytymään muista jälkeen. Kesäkuinen päivä on jo lämminnyt lähes helteiseksi. Kahdeksas lenkki lähestyy loppuaan ja Anders ilmoittaa matkan valmiiksi. Niin se on minunkin laskelmissani. Ennätyksiä tässä ei tehdä, mutta varsin kelvollinen suoritus sairastellun talven jälkeen näillä juoksukilometreillä.

Kaikkea hyvää on maailman maratoneilla ollut tarjolla, mutta en muista aiemmin maalissa täytekakkua syöneeni. Nyt sitä maistetaan sekä maratonmerkkipaalun että tulevien syntymäpäivien kunniaksi. Sankari itse on vielä tovin matkalla, mutta me hätäisemmät istumme jo pöydässä. Kohta on kiire koulujen päättäjäisiin. Tämä on yhtä juhlaa.

177. Paloheinämaraton, Juha Kähkönen, 4:27:27

Ei kommentteja: